HS English Suggestion 2023 with Answers | উচ্চ মাধ্যমিক ইংরেজি সাজেশন ২০২৩

Prose

 

HS English – Strong Roots (Prose) A.P.J. Abdul Kalam

 

1.Whenever they reach an impasse …” ‘Impasse’ means –

(A) Impossible

(B) Possible

(C) Deadlock

(D) Prayer

 

2.Kalam’s father believed that for people in distress, was –

(A) A mere mediator

(B) Greater then God

(C) A solver of problems

(D) A helpless onlooker of their difficulties

 

3.APJ’s parents’s name were –

(A) Jainulabdeen & Ashiamma

(B) Jainuluddin & Ashiamma

(C) Jainulabdeen & Ishikamma

(D) None of those

 

4.Why was Kalam’s father well – known in their locality ?

(A) He was a Successful Doctor

(B) He was a respected teacher

(C) He was a healer who prayed for the well-being of his fellow men.

(D) He was a wealthy money lender

 

5.From APJ’s house the coconut grove was

(A) 3 miles away

(B) 4 miles away

(C) 5 miles away

(D) 6 miles away

 

Short Answer Type Questions

 

  1. How did APJ’s father start his day ?

 ANS:- Every morning at 4 a.m. APJ’s father started his day with namaj and then he used to walk 4 miles daily to their coconut grove .

2. What was APJ’s feeling about divine power ?

 ANS:- APJ felt convinced that there exists a divine power that can lift one up from confusion , misery , melancholy and failure and guide one to one’s true place .

3. I When can man get peace of mind ?

ANS:- When a man severs his emotional and physical bond , he H is on the road to freedom , happiness and peace of mind . 6. What advice did APJ’s father give when one is in trouble ?

4. What is the full name of APJ Abdul Kalam ?

ANS:-Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam .

 

Broad Type Questions

 

  1. What did Kalam say about daily routine of his father ?o
  1. Why don’t you say this to the people who came to you ” – Who said this and to whom ? What is the word referred to by the word ‘ this ‘ ? Why do the people come to the person spoken to ?

 

The Eyes Have It (Prose) Ruskin Bond

 

1.The writer of ‘The eyes have it’ is –

(A) Ruskin Bond

(B) APJ Abdul Kalam

(C) Longston Huges

(D) None of these

 

2.The blind girl got in the train at –

(A) Rohana

(B) Mussoorie

(C) Dehra

(D) Kanpur

 

3.“Then I made a mistake” The mistake that the narrator made was –

(A) To ask a wrong question

(B) To behave rudely with the girl

(C) To let slip the fact that could not see

(D) To crack a joke

 

4.The couple with the girl were –

(A) Her Parents

(B) Grand Parents

(C) Uncle & Aunts

(D) Teacher

 

5.The narrator was to get down at –

(A) Dehra

(B) Rohana

(C) Mussoorie

(D) Saharanpur

 

6.In October, hills are Covered with –

(A) Dahlia

(B) Lotus

(C) Orchids

(D) Tulips

 

Short Answer Type Questions

 

  1. Where will the girl get down from train ?

ANS:- The girl will get down from train at Saharanpur .

2. What pretence did the narrator make ?

ANS:- The narrator pretended to observe the landscape through the window of the moving train .

 3. What thing of the girl did the man notice ?

ANS:- The man noticed the girl’s eyes which were completely blind .

4. What is the similarity between the narrator and the girl ?

ANS:- Both the narrator and the girl were blind .

5. At which station did the blind girl get into the Train ?

ANS:- The blind girl got into the train at Rohana station .

6. Who would receive the blind girl at the destination ?

ANS:-The blind girl’s aunt would receive her at the destination .

 

Broad Type Questions

  1. Signify the title of the story ” The Eyes Have It ‘ .
  2. She was completely blind ” -explain the irony in the given line .
  3. Describe the hills of Mussoorie in October .

 

HS English – Thank you ma’am (Prose) Langston Hughes

 

1.The Women dragged the boy to her house to –

(A) Punish him

(B) Care him

(C) turn him over to the police

(D) Clean him up and cook him meal

 

2.Mrs. Jones gave the boy –

(A) money & moral teaching

(B) only money

(C) only moral teaching

(D) Nothing

 

3.‘Blondes’ are the women who had –

(A) Red hair

(B) Black hair

(C) Golden hair

(D) Silver hair

 

4.The boy’s face was –

(A) Clean

(B) Dirty

(C) Black

(D) Feul with moles

 

5.When Mrs. Jones caught the boy –

(A) 2 or 3 people passed

(B) 3 or 4 people passes

(C) 4 or 5 people passed

(D) 5 or 6 people passed

 

6.Mrs. Washington Jones carried the bag –

(A) In her hand

(B) Across the shoulder

(C) on head

(D) At waist

 

Short Answer Type Questions

  1. What was the name of the lady?

ANS:- The name of the lady was Mrs. Luella Bates Washington Jones .

2. How did Mrs. Washington take the boy home?

ANS:- Mrs . Washington Jones caught the boy by his neck and dragged him into the hall .

3.What were there behine the screen in Mrs. Jones room Ans Mrs. Jones’s Room ?

ANS:-  There were a gas plate and an icebox behind the screen in Mrs. Jones room .

4. What items did the woman give the boy to eat ?

ANS:- The woman gave the boy lima beans , ham , cocoa and cake .

5. What type of women would come to the hotel beauty shop ?

ANS:- All kinds of women would come to the hotel beauty shop including blondes , red heads and sparish

6. Describe the boy who tried to snatch to the purse of Mrs. Washington .

ANS:- The boy looked as if he was fourteen or fifteen , frail and willow – wild , in tennis shoes and blue jeans .

7. How did the boy know that he and the woman were nom alone in the room ?

ANS:- The boy could hear laughing and talking of the othe roomers in that big house .

 

Broad Type Questions

  1. The woman did not watch the boy to see if he was going to run now ” – Why did not the woman watch the boy any more ?
  2. Describe the character of Roger.
  3. How did Mrs. Jones entertain her guest in her house How did Mrs. Jones come to know the real reason behind Roger’s act of snatching her purse?

 

Poetry

 

Shall I Compare Thee to a Summer’s Day ? (Poetry) William Shakespeare

 

1.The eye of heaven’ refers to –

(A) Sun

(B) Moon

(C) God

(D) Star

 

2.‘Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?’ is a –

(A) Lyric

(B) Balland

(C) Sonnet

(D) Dramatic monologue

 

3.What is the form of sonnet 18?

(A) abab abcd efg efg

(B) abba abba cdcd cd

(C) abab cdcd efef gg

(D) None of these

 

4.The poet’s friend is more lovely and more –

(A) Temperate

(B) Bright

(C) Attractive

(D) Beautiful

 

5.The darling buds of may are shaken by –

(A) Hot Sun

(B) Rough winds

(C) Violent Strom

(D) Frost

 

6.“And often is his gold complexion dimmed”. The word ‘his’ refer to –

(A) summer season

(B) A summer day

(C) The poet’s friend

(D) Sun

 

Short Answer Type Questions

  1. What does ‘ eye of heaven ‘ refer to ?

ANS:- Eye of heaven ‘ refers to the sun .

2. How long will the young man be remembered in Shakespeare’s Sonnet No. 18 ?

ANS:- The young man will be remembered as long as man can breath or eyes can see .

3. How is the gold complexion of the sun dimmed ?

ANS:- The gold complexion of the summer is dimmed by the cloud .

4. What is meant by the term ‘ eternal summer ‘ ?

ANS:- By the term ‘ eternal summer ‘ , the poet refers to his friend’s everlasting beauty and virtues .

5. Explain the line – ” …. Summer’s lease hath all too short a date . ”

ANS:- season is short . The line signifies that the time alloted to the summer season is short .

6. What type of poem is ‘ Shall I Compare Thee To A Summer’s day ‘ ?

ANS:- Shall I Compare Thee To a Summer’s Day ? ” is a sonnet having tree quartrains and a concluding couplet .

 

Broad Type Questions

  1. How does Shakespeare immortalize his friend’s beauty ?

 

The Poetry of Earth (Poetry) John Keats

 

1.The Poetry of Earth’ is –

(A) a sonnet

(B) an ode

(C) a lyric

(D) a poem

 

2.The song cricket is –

(A) Dull

(B) sweet

(C) silent

(D) shrill

 

3.The Grasshopper takes the lead in –

(A) Spring

(B) Autumn

(C) Winter

(D) Summer

 

4.Where does the Grasshopper rest?

(A) Under a long

(B) Inside a bark

(C) Under the soft woods

(D) On the leaves

 

5.When birds are faints with the hot sun, they rest –

(A) Beneath some pleasant weed

(B) In cooling trees

(C) In the newly plants

(D) Among some grassy hills

 

6.The season mentioned in ‘The Poetry of Earth’ is –

(A) Summer

(B) Winter

(C) Antumn

(D) Summer and winter

 

Short Answer Type Questions

  1. What increase the warmth in winter ?

ANS:-The cricket’s song increases the warmth in winter .

2. Where will the voice of the grasshopper run ?

ANS:-The voice of the grasshopper will run from hedge to hedge .

3. Where does the grasshopper rest ?

ANS:- The grasshopper takes rest beneath some pleasant weed .

 4. Who is the poet of the poem , ” The Poetry of Earth ‘ ?

ANS:-  John Keats is the poet of the poem , ” The Poetry of Earth ‘ .

5. Where do the birds take rest ?

ANS:- The birds take rest in the cooling shade of trees .

6. When does crickets sing ?

ANS:- Crickets sing in a shrill voice in the winter evenings .

7. When will the poetry of earth end ?

ANS:- The poetry of earth will never end .

10. Who breaks the silence of winter ?

 

Broad Type Questions

 1. Explain the title ” The Poetry of Earth

 

The Proposal (Drama) Anton Chekhov

 

1.The name of Nataliya’s dog is –

(A) Mirnov

(B) Ivan

(C) Bhulu

(D) Squeezer

 

2.What is the Name of Lomov’s dog

(A) Puppy

(B) Guess

(C) Bhulu

(D) Squeezer

 

3.How much did Lomov pay for his dog ?

(A) 120 roubles

(B) 130 roubles

(C) 125 roubles

(D) 140 roubles

 

4.Age of Lomov is –

(A) 35 years

(B) 30 years

(C) 28 years

(D) 32 years

 

5.What is the first argument over ?

(A) Hunting dogs

(B) Land

(C) Labour

(D) Inheritance

 

6.Natalya calls Lomov’s aunt –

(A) A witch

(B) A drunkard

(C) A backbiter

(D) An intiguer

 

7.Lomov has two considerations regarding marriage

(A) That he is thirty five and must lead a stable life

(B) That he suffers from lunacy and sleeplessness

(C) That he must consolidate property and make gains

(D) That he must enjoy love and passion

 

8.According to chubukov, Nataliya Is like a love – sick

(A) Dog

(B) Deer

(C) Cat

(D) Peacock

 

9.Lomov suffers from

(A) Tuberculosis

(B) Arthritis

(C) Fever

(D) Palpitations

 

10.Before proposing to Nataliya, Lomov feels as if he were

(A) In the class room

(B) In a flower garden

(C) In an examination hall

(D) In court

 

11.Lomov jumps in his sleep like a

(A) Rabbit

(B) Fox

(C) Cow

(D) Lunatic

 

12.Lomov feels a twitch in his right

(A) Eyebrow

(B) Hand

(C) Leg

(D) Mouth

 

13.Oxen Meadows are situated between

(A) Birchwood and Burnt Marsh

(B) Brick field and Burnt Marsh

(C) Lomov’s house and chubukov’s house

(D) Birchwood and hunting ground

 

14.According to Lomov, he wants to marry Nataliya for all of the following reasons expect that she

(A) Is well – educated

(B) Is his true, ideal love

(C) Is an excellent housekeeper

(D) Is looking beautiful

 

15.Lomov inherited his land from his

(A) Father

(B) Step father

(C) Aunt and her husband

(D) Father-in-law

 

Broad Type Questions

  1. Sketch the character of Natalya Stepanovna .
  2. Comment on the aptness of the title of the play ” The Proposal .
  3. Describe the character of Lomov
  4. Describe the Character of Chubukov as a sensible father .

 

Letter, Writing, Report

  1. Write a letter to the Headmaster / Headmistress of your school for special classes after the Test Examination .

 Newspaper Report

  1. Write a report on a blood donation camp in your school .

2. Super Cyclone Amphan destroyed your locality uprooting trees , damages wires etc. Write a report on Amphan in about 150 words .

3. Write a report about how Independence day was celebrated in your school .

 

 Letter Writing

  1. Write a letter to the Pradhan of your Gram Panchayat expressing your concern about the scarcity of water in your locality due to the excessive use of shallow tubewells in agriculture .
  2. Write a letter to the Headmaster / Headmistress of your school for special classes after the Test Examination .

 Precis Writing

  1. Write a precis with the following passage . ( -টির একটি precis লেখো )

  A poor woman once came to Buddha to ask him whether he could give her any medicine to restore her dead child to life . The holy man touched by the great sorrow of the woman , told her that there was only one medicine which could revive her son . He bade her bring him a handful of mustard – seed from a house where death had never entered . The sorrowing mother went from door to door seeking the mustard – seed , but at every door she met with sad replies . One said , ” I have lost my husband . ” , Another said , ” our youngest child died last year . ” She returned with a heavy heart to the teacher and told him the result of her quest . Then Buddha told her tenderly that she must not think much of her own grief , since sorrow and death are common to all .

ANS:- Title : NOBODY CAN AVOID DEATH

A poor woman once came to Buddha for medicine to revive her dead child . Buddha felt pity for her . He bade her bring a handful of mustard – seed from any house where death had never occured . But she never found such a house . Buddha now advised her not to mourn , for death was inevitable .

Editorial Letter

  1. Letter to the Head of the Institution

HS English Suggestion 2023 Important Links:-

WBCHSE Higher Secondary English Syllabus and Number PatternClick Here
WBCHSE Higher Secondary English Previous Year Question PaperClick Here
WBCHSE Higher Secondary All Subject Syllabus and Number PatternClick Here